The Act, un film despre sindromul Munchhausen

Serialul The Act, disponibil pe Hulu, este povestea adevarata a lui Gypsy Blanchard, a carei mama, victima a sindromului Münchhausen, a lasat-o toata viata sa creada ca este grav bolnava.

Cu serialul The Act – Patricia Arquette si Joey King – platforma Hulu a decis sa dea lovitura, mai ales ca este bazat pe o poveste adevarata. Povestea lui Gypsy Blanchard, al carei mama, victima a sindromului Münchhausen, a lasat-o toata viata sa creada ca este grav bolnava. Cu alte cuvinte, Gypsy a avut o copilarie si o adolescenta groaznica. Drept urmare, Gypsy Blanchard a crezut intreaga viata ca este grav bolnava. Hranita printr-o sonda si obligata sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile inca de la o varsta frageda, Gypsy a crescut crezand ca sufera de leucemie, de o distrofie musculara si ca va deveni surda si oarba crescand mai mare. O copilarie supramedicalizata, orchestrata de catre mama sa, Dee Dee Blanchard, care, inca de la nasterea fiicei sale nu a incetat sa o faca sa creada atat pe fiica sa cat si pe cei din jur ca este grav bolnava.

Aceasta din urma a semanat multa vreme indoiala si cu privire la adevarata varsta a fiicei sale, care, la 26 de ani, avea impresia ca este adolescenta. In aceasta perioada, relatia dintre mama si fiica s-au deteriorat progresiv. Gypsy, care, multa vreme si-a idealizat mama, realizeaza incetul cu incetul ca ceva nu este in regula. Tensiunea creste intre cele doua si Dee Dee se arata din ce in ce mai amenintatoare si manipulatoare.

O lega de pat, le spunea oamenilor din jur sa o previna daca facea ceva pe la spatele sau deoarece, conform mamei, Gypsy traversa o perioada deosebit de delicata. Pentru Gypsy, mama ei era un inger care nu ar fi fost capabila sa ii faca nimic rau.

Ce este sindromul Munchhausen?
Sindromul Munchhausen este o boala psihologica care determina persoanele care sufera de aceasta afectiune sa se raneasca sau sa se imbolnaveasca pentru a atrage atentia sau compasiunea celor din jur. In cazul sindromului Munchhausen prin procura, sindrom de care suferea mama lui Gypsy, persoana afectata raneste sau o “imbolnaveste” inchipuit pe o alta persoana de care este responsaibla – in general un copil- tot cu scopul de a atrage atentia asupra sa.

Lasă un răspuns