Când și cum se realizează schimbul de ulei de motor

Unii soferi sunt pasionati doar de sofat, fara sa fie interesati de intretinerea masinii. Lasa pe seama specialistilor schimbarea unui cauciuc, schimbarea uleiului, chiar si spalarea si intretinerea masinii.

Alti proprietari de masini se intereseaza si de aceste lucruri si isi doresc sa scuteasca timp petrecut pe drum precum si bani cheltuiti pe la service-uri pentru unele interventi minore pe care chiar ei le-ar putea realiza.

Care este procedura schimbarii uleiului de motor? Cand trebuie acesta schimbat si de ce? Sunt intrebari care macina multi soferi si ale caror raspunsuri sunt foarte importante.

Uleiul de motor – la fel de important precum combustibilul
Fara combustibil, masina nu poate circula. Aceeasi varianta este valabila si pentru uleiul de motor, una din cele mai des utilizate si importante componente ale masinii.

Uleiul de motor are rolul de a unge piesele auto ce se afla in miscare si contribuie la curatarea motorului dar si a sistemului de angrenaj. Uleiul de motor combate rugina si raceste motorul ori de cate ori este cazul.

Semnale care anunta schikmbarea uleiului de motor
Daca uleiul este negru si are consistenta nisipului si nu mai este maro asemenea mierii, este cazul sa fie schimbat. De asemenea, particulele vizibile din ulei sunt un semn clar al necesitatii schimbarii uleiului.

Mai mult decat atat, daca motorul este mult mai zgomotos decat de obicei (pentru ca fara ulei piesele se freaca intre ele si prezinta o performanta mai scazuta) si nivelul uleiului este scazut, ori semnalizatorul din tabloul de bord indica acest lucru, soferii trebuie sa ia cea mai buna decizie si sa il schimbe. Uleiul se schimba periodic, indiferent de consistenta lui, dupa un rulaj de 10.000 maxim 15.000 de kilometri sau o data pe an.

Care sunt consecintele daca nu schimbi uleiul de motor?
Soferii care nu schimba uleiul de motor risca foarte mult. In primul rand, masina se defecteaza pentru ca motorul se va uza foarte repede sau se va gripa iar filtrul este posibil sa se infunde si sa fie absorbit in componentele sistemului de ungere. Schimbul de ulei se realizeaza fara amanare, cand isi pierde din proprietati, iar o data cu uleiul este recomandata si schimbarea filtrului.

Cine trebuie sa schimbe uleiul masinii?
In cazul in care soferul a mai facut acest lucru sau este un profesionist, atunci el insusi poate realiza aceasta operatiune. In caz contrar, este recomandat ca proprietarul masinii sa apeleze la personalul specializat din cadrul unui service auto in care au mai fost pentru astfel de mici probleme minore sau chiar undeva unde masina a fost reparata chiar si in cazuri mai grave.

Lasă un răspuns